فهرست مطالب

نشریه نوآوری در علوم و فناوری غذایی
پیاپی 14 (زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1392/04/15
  • تعداد عناوین: 12
|
  • بهاره صحراییان، فریبا نقی پور*، فریده طباطبایی یزدی صفحه 1
    در این پژوهش، اثر عصاره ی متانولی و آبی گیاه نعناع (Matricaria recutita L)، رزماری (Rosmarinus Officinalis L) و اسطوخودوس (Lavandula sp) بر اشرشیاکلی (Escherichia. coli) و باسیلوس سرئوس (Bacillus cereus) به ترتیب به عنوان باکتری شاخص گرم منفی و گرم مثبت در پنج سطح 0، 25، 50، 75 و 100 میکروگرم بر میلی لیتر پس از 24 ساعت مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج به دست آمده از این پژوهش، حاکی از آن بود که افزایش غلظت هر یک از عصاره ها سبب افزایش اثر ضدباکتریایی آن ها شد و بیش ترین اثر بازدارندگی مربوط به عصاره ی اسطوخودوس در غلظت 100 میکروگرم بر میلی لیتر بود (p<0.01). هم چنین با مقایسه ی نتایج به دست آمده، استنباط گردید که اثر بازدارندگی عصاره های مورد استفاده در این پژوهش بر باسیلوس سرئوس بیش تر از اشرشیاکلی است و عصاره های متانولی نسبت به عصاره های آبی نقش ضدباکتریایی بیش تری دارند.
    کلیدواژگان: نعناع، رزماری، اسطوخودوس، عصاره ی متانولی و آبی، اشرشیاکلی، باسیلوس سرئوس
  • محمد مهدی متقی*، مهدی سیدین اردبیلی، مسعود هنرور، میترا مهربانی، امین باقی زاده صفحه 7
    در سال 2002، موسسه تحقیقات ملی غذا در کشور سوئد وجود مقادیر بالای آکریل آمید را در غذاهای حرارت دیده سرشار از کربو هیدرات اعلام کرد. این ترکیب شیمیایی توسط آژانس بین المللی تحقیقات سرطان به عنوان ترکیب سرطان زای احتمالی برای انسان شناخته شده است. این یافته ها، نگرانی های زیادی را در بین مجامع جهانی بوجود آورد. با توجه به اینکه بیشترین غذای مصرفی مردم ایران را نان تشکیل داده و هم چنان به روش های سنتی و بیشتر با استفاده از حرارت مستقیم پخت می-گردد، لذا تعیین میزان آکریل آمید در انواع این ماده-ی غذایی ضروری به نظر می رسد. هدف ازاین تحقیق مقایسه میزان آکریل آمید در انواع نان های سنتی پخت شده در شهرستان کرمان با استفاده از روشLC/DAD و تعیین نان پر خطر از نظر میزان تشکیل آکریل آمید می باشد. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد نان لواش دارای کمترین میزان آکریل آمید تولید شده در بین نان های مورد بررسی است و نان تافتون در مقایسه با سایر نان ها بیشترین میزان آکریل آمید را دارد. بعد از نان تافتون نان های بربری و سنگک به ترتیب دارای بیشترین میزان آکریل-آمید بودند. در ادامه اثر عصاره رزماری در سه غلظت متفاوت 1/0،1 و10 درصد بر روی تشکیل آکریل آمید در نوع نان پر خطر(تافتون) بررسی گردید. با توجه به یافته های این مرحله بهترین نتیجه در خصوص کاهش میزان تشکیل آکریل آمید، از تاثیر عصاره رزماری با غلظت 1% بدست آمد.
    کلیدواژگان: آکریل آمید، نان های سنتی، LC، DAD، 2، مرکاپتوبنزوئیک اسید، رزماری
  • ابوالفضل الیاسی ایرایی، علی معتمد زادگان*، سید احمد شهیدی یاساقی صفحه 17
    در پژوهش حاضر، خواص فیزیکی دانه ها و مغز بادام درختی (پوست سنگی و پوست کاغذی) به عنوان تابعی از رطوبت در محدوده ی رطوبتی 89/4% الی 17/26% مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج حاصل، نشان می دهد که ضریب اصطکاک برای دانه ی کامل بادام درختی پوست کاغذی از همه بیش تر و این مقدار برای دانه ی کامل بادام درختی پوست سنگی از همه کم تر بوده است(05/0 p<). ضریب اصطکاک هم برای دانه و هم برای مغزها برروی هر چهار نوع سطح آزمایشی با افزایش رطوبت افزایش یافته است. بالاترین مقدار ضریب اصطکاک در مغز بادام درختی پوست سنگی و معادل 682733/0 بر روی تخته سه لا به دست آمده که بالاترین مقدار در برای کلیه ی گونه های بادام مورد مطالعه، هم برای مغز و هم برای دانه کامل بوده است. کم ترین مقدار ضریب اصطکاک برای دانه ی کامل، برای دانه ی کامل بادام درختی پوست سنگی بر روی ورق آهن گالوانیزه و معادل 286/0 و برای مغز بر روی شیشه برای مغز بادام درختی پوست سنگی و معادل 3244/0 به دست آمده است. زاویه ی ریپوزپری در مغز بادام درختی پوست سنگی بیش تر از همه و معادل 58092477/60 درجه بوده است(05/0p<).
    کلیدواژگان: بادام درختی، ویژگی های فیزیکی، رطوبت
  • ابراهیم رحیمی*، امیر شاکریان، فروغ علیان صفحه 27
    انترو توکسین های استافیلوکوکوس ارئوس از مهم ترین عوامل مسمومیت های غذایی در جهان محسوب می شوند و شیر و فرآورده های آن غالبا در مسمومیت های استافیلوکوکال نقش دارند. این مطالعه با هدف بررسی حضور انتروتوکسین های کلاسیک استافیلوکوکوس ارئوس در شیر خام گاو، شتر، گوسفند و بز در استان فارس انجام شد. به این منظور 84 نمونه شیر شامل شیر گاو (35= n)، شیر شتر (8=n)، شیر گوسفند (20= n) و شیر بز (21=n) از مخازن جمع آوری شیر 35 مزرعه پرورش دام شیری در طول سه فصل پاییز، زمستان 1389 و بهار 1390 جمع آوری و به منظور تعیین حضور انتروتوکسین های استافیلوکوکوس ارئوس به روش الایزا مورد آزمون قرار گرفتند. از 84 نمونه ی مورد مطالعه 12 نمونه ی (2/14%) حداقل از نظر یک آنتروتوکسین مثبت گزارش شدند. ازاین تعداد، 3 نمونه برای SEA (25درصد)، 2 نمونه برای SED (6/16 درصد)، 2 نمونه برای SEC (6/16 درصد)، 2 نمونه برای SEA+SED (3/8 درصد)، 1 نمونه برای SEA+SEC (3/8 درصد) و2 نمونه برای SED+SEC (6/16 درصد) مثبت بوده وهیچ یک از نمونه ها از نظر وجود SEB وSEE مثبت گزارش نشد. هیچ اختلاف آماری در میزان آلودگی نمونه های شیر به آنتروتوکسین های استافیلوکوکوس ارئوس در فصول مختلف سال در نمونه های مورد بررسی مشاهده نشد.مطالعات بیشتری در خصوص حضور انتروتوکسین های استافیلوکوکوس ارئوس در مواد غذایی مختلف و نقش آن ها در ایجاد مسمومیت های غذایی پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: انتروتوکسین، استافیلوکوکوس ارئوس، شیر خام
  • بهشته شعبانی*، حمید توکلی پور صفحه 33
    در این تحقیق، بعد از خشک کردن فلفل دلمه ای توسط خشک کن هوای داغ در دماهای 60،70 و80 درجه ی سانتیگراد پارامترهای سنیتیکی خشک کردن بررسی شد. نتایج، نشان داد دمای 80 درجه ی سانتی گراد است بالاترین سرعت خشک کردن و کم ترین زمان خشک کردن را دارا می باشد. همچنین، میزان چروکیدگی با افزایش دما، افزایش یافت و در دمای 80 بالاترین چروکیدگی مشاهده گردید. میزان بازآبپوشی با افزایش دما کاهش یافت ودر دمای 60 به علت کاهش تخریب لوله های مویین بالاترین میزان باز آبپوشی مشاهده گردید. بر اساس نتایج با افزایش دما میزان انتشار رطوبت افزایش یافت و انرژی اکتیواسیون kj/mol 577/34 محاسبه گردید. مدلسازی بر اساس 11 مدل ریاضی سینتیکی استاندارد بر داده های تجربی برازش داده شد و ارزیابی مدل ها از طریق چهار معیار ضریب همبستگی(R2)، ریشه میانگین مربعات خطا(RMSE)، کاهش کای اسکوار(X2) وخطای انحراف میانگی(MBE) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. بررسی نتایج، نشان داد که مدل تقریبی انتشار در دمای خشک کردن 60 و 80 و مدل ورما و همکاران در دمای خشک کردن 70 مراحل خشک کردن فلفل دلمه ای را بهتر ارزیابی می کند. بنابراین، این دو مدل برای پیش بینی تغییرات رطوبت و کیفیت بالای محصول در فرایند خشک کردن فلفل دلمه ای به روش جابه جایی هوای داغ مناسب تشخیص داده شد.
    کلیدواژگان: مدل سازی ریاضی لایه ی نازک، خشک کردن فلفل دلمه ای، ضریب نفوذ، انرژی اکتیواسیون، چروکیدگی
  • فرزاد غیبی*، شادی بصیری، مریم اثنی عشری صفحه 43
    به منظور تعیین روش های استفاده از سورگوم دانه ای در صنایع غذایی، این پروژه با هدف دستیابی به روش های مناسب پوست گیری و تهیه ی آرد و بررسی تاثیر آرد سورگوم بر کیفیت خمیر و کیفیت حسی نان حاصل از آن، انجام شد. ابتدا با استفاده از دو روش مرطوب و خشک، پوست گیری انجام و درصد دانه های شکسته و خاکستر دانه، اندازه گیری شد. در مرحله ی دوم نیز مخلوط آرد سورگوم: گندم به نسبت های 90:10، 85:15، 80:20 و 50:50 تهیه و خصوصیات خمیرسنجی، آزمون پخت و خصوصیات حسی مورد نظر در قالب روش آماری کاملا تصادفی با 3 تکرار ارزیابی گردید. نتیجه، نشان داد که پوست گیری به روش مرطوب به دلیل مخلوط شدن بیش از حد پوسته و بلغور سورگوم و کیفیت پایین آرد تولیدی، نمی تواند در تهیه ی آرد مناسب برای پخت نان استفاده شود. در روش خشک با توجه به مقدار خاکستر دانه و همچنین مقدار دانه های شکسته، استفاده از پوستگیر با استوانه عمودی مضرس با سیستم هوادهی و 360 ثانیه فرآورش بهترین تیمار بود. بررسی نتایج حاکی از آن بود که از نظر خصوصیات خمیرسنجی و آزمون پخت استفاده از نسبت 90:10 درصد آرد سورگوم: گندم تغییر معنی داری (سطح 5 درصد) در کیفیت نان تولیدی ایجاد نمی نماید، ولی نسبت 85:15 به طور معنی داری باعث کاهش کیفیت نان تولیدی می شود. با توجه به امکان جایگزینی آرد سورگوم تا سطح 10 درصد با آرد گندم و امکان بهبود کیفیت نان مخلوط در سطوح بالاتر با استفاده از افزودنی ها و یا اصلاح و بهینه سازی روش های تهیه ی خمیر، تولید نان با آرد مخلوط سورگوم به عنوان یک محصول جدید و به منظور ایجاد تنوع در نان و محصولات مشابه توصیه می شود.
    کلیدواژگان: سورگوم، آرد سورگوم، پوست گیری، نان
  • محسن مختاریان*، مسعود شفافی زنوزیان، محمد آرمین، فاطمه کوشکی صفحه 51
    در این پژوهش، نمونه های کدو در غلظت های مختلف محلول اسمزی (ساکارز 35% و سوربیتول 5، ساکارز 35% سوربیتول 10 و ساکارز 35% سوربیتول 15%) و در دماهای (5، 25 و 50 درجه ی سانتیگراد) با پیش تیمار اولتراسوند و بدون اولتراسوند تهیه شدند. در طی آبگیری اسمزی در تمام نمونه ها میزان کاهش آب و جذب مواد جامد افزایش در حالی که محتوی رطوبت کاهش یافت نتایج، نشان داد که در غلظت های مختلف محلول اسمزی و دمای ثابت در طول زمان در هر دو نمونه ی با پیش تیمار اولتراسوند و بدون پیش تیمار اولتراسوند میزان کاهش آب و همچنین جذب مواد جامد نمونه ها افزایش می یابد در صورتی که میزان رطوبت نمونه ها روندی نزولی دارد. میزان کاهش آب در هر دو نمونه ی پیش تیمار شده با اولتراسوند و بدون پیش تیمار اولتراسوند به ترتیب در غلظت 5% سوربیتول 75/35 (گرم/100 گرم ماده ی جامد) و 00/31 (گرم/100 گرم ماده ی جامد) و در غلظت 15% سوربیتول 00/40 (گرم/100 گرم ماده ی جامد) و 42/35 (گرم/100 گرم ماده ی جامد) مشاهده گردید که از لحاظ آماری اختلاف آماری معناداری را در سطح (1% = α) مشاهده گردید. به علاوه، میزان تغییرات جذب مواد جامد در هر دو نمونه ی پیش تیمار شده با اولتراسوند و بدون پیش تیمار اولتراسوند به ترتیب در غلظت 5% سوربیتول 33/9 (گرم/100 گرم ماده ی جامد) و 08/5 (گرم/100 گرم ماده ی جامد) و در غلظت 15% سوربیتول 58/12 (گرم/100 گرم ماده ی جامد) و 17/6 (گرم/100 گرم ماده ی جامد) مشاهده گردید که از لحاظ آماری، اختلاف آماری معناداری را در سطح (1% = α) نشان داد.
    کلیدواژگان: انتقال جرم، کدوی سبز، جذب مواد جامد، شبکه ی عصبی مصنوعی
  • زهره دیدار* صفحه 63
    در این تحقیق، اثرات ضدباکتریایی فیلم ژلاتینی حاوی عصاره های تازه ی سیر و پیاز در مقابل اشرشیاکلی و استافیلوکوکوس اورئوس، بررسی گردید. حداقل غلظت بازدارندگی عصاره های تازه ی سیر و پیاز در برابر اشرشیاکلی به ترتیب 2 و 6 و در برابر استافیلوکوکوس اورئوس 4 میلی لیتر در ml10 تعیین گردید. ویژگی های ضدباکتریایی فیلم ژلاتینی حاوی هر یک از عصاره ها به میزان 2،4،6 و 8 میلی لیتر در 10 میلی لیتر ژلاتین مورد بررسی قرار گرفت. فیلم ژلاتینی، حاوی 8 میلی لیتر عصاره ی سیر، بیش ترین اثر ضدباکتریایی در برابر اشرشیاکلی را نشان داد(منطقه ی بازدارندگی5/25 میلی متر). عصاره ی پیاز در غلظت های 6 و 8 میلی لیتر تنها بر روی استافیلوکوکوس اورئوس اثر بازدارندگی نشان داد. در فیلم ژلاتینی، عصاره ی سیر بر روی استافیلوکوکوس اورئوس و عصاره ی پیاز بر روی اشرشیاکلی هیچ اثر بازدارندگی نداشتند.
    کلیدواژگان: فیلم ژلاتینی، عصاره ی سیر(آلیوم ساتیووم)، عصاره ی پیاز(آلیوم سپا)، اشرشیاکلی، استافیلوکوکوس اورئوس
  • سید محمد مشکانی*، زهرا پورفلاح، حامد رضا بهشتی، جواد فیضی صفحه 71
    در این مطالعه از روش رسوب ایزوالکتریک(IEP) جهت استخراج پروتئین از دو تیپ نخود دسی(واریته کاکا) و کابلی(واریته ILC-6262) استفاده شد. به این جهت از pH:9.5 و نسبت 1 به 10 (پودر نخود/آب) در دمای 25 درجه ی سانتیگراد برای نخودها استفاده شد. محتوای پروتئین برای نخود دسی 24/0±52/20 و برای کابلی 15/0±71/16w/w بود. استخراج پروتئین در فرآیند رسوب ایزوالکتریک %7/62-7/73w/w بود. میزان حلالیت پروتئین نخود در pH های مختلف مورد بررسی قرار گرفت که نتایج برای هر دو کنسانتره بیش ترین حلالیت را در محدوده ی 3-1 و10-7 نشان داد و در pH:4-6 کم ترین میزان حلالیت مشاهده شد. همچنین، نتایج ظرفیت نگه داری آب(WHC) نشان داد که محدوده ای بین(ml/g)1/3-3/3 داشت. در خصوصیت امولسیفایری پروتئین بین دو نخود اختلاف معنی داری مشاهده نشد(P<0.05). نتایج برای خصوصیت کف دهندگی نشان داد که محدوده ای بین 103-106 درصد داشت و نیز نشان داد که پروتئین های نخود ظرفیت مناسبی برای تشکیل ژل دارند.
    کلیدواژگان: نخود، دسی و کابلی، کنسانتره ی پروتئینی، خواص عملکردی، نقطه ی ایزوالکتریک
  • عباس توکلی واسکس، گیتی کریم، مهدی شریفی سلطانی، داود نصیری، هادی پورجعفر* صفحه 81
    در این مطالعه، تعداد 138 نمونه شیر از مراکز جمع آوری شیر شهرستان آمل در هر فصل سال (1389) و به روش تصادفی ساده، تهیه شدند. نمونه ها در شرایط سرما به آزمایشگاه منتقل شدند. سپس، نمونه ها به مدت 48 ساعت در محیط کشت آبگوشت غنی کننده کمپیلوباکتر تحت شرایط میکروآئروفیلیک در دمای 42 درجه ی سانتی گراد به مدت زمان 48 ساعت گرمخانه گذاری شدند. محیط های غنی شده به داخل یک محیط کشت انتخابی بر پایه ی blood agar انتقال یافتند و دوباره تحت شرایط ذکر شده گرمخانه گذاری شدند. سپس، DNA باکتری از یک میلی لیتر آبگوشت غنی کننده استخراج گردید. ردیابی و شناسایی گونه های کمپیلوباکتر با روش PCR Multiplexو با استفاده از ژن اختصاصی گونه ججونای و کولای صورت پذیرفت. DNA ladder 100 pb به عنوان یک Size Reference برای آزمایش PCR مورد استفاده قرار گرفت. محصول PCR برای گونه ی ججونای pb160 و برای گونه ی کولای bp 894 با ژل الکترفورز شناسایی شد. از مجموع 138 نمونه در هر فصل در فصل بهار، ک. ججونای 6/6 درصد و ک.کولای 5/1 درصد، در فصل تابستان، ک. ججونای 6/11درصد و ک.کولای 7/3 درصد، در فصل پاییز، ک. ججونای 1/5 درصد و ک.کولای 2/2 درصد، در فصل زمستان ک. ججونای 9/2 درصد و ک.کولای 8/0 درصد تشخیص داده شدند. نتایج این مطالعه، نشان داد که در فصل تابستان، کمپیلوباکتر ججونای و کولای در بیش ترین میزان شیوع و در فصل زمستان در کم ترین میزان شیوع در شیرهای خام شهرستان آمل بودندp<0.05)).
    کلیدواژگان: کمپیلوباکتر ججونای، کمپیلوباکتر کولای، شیوع فصلی، PCR، آمل
  • منیره نهاردانی، مرضیه حسینی نژاد*، امیرحسین الهامی راد صفحه 87
    اهمیت پری بیوتیک ها یا ترکیبات غذایی غیرقابل هضم که به طور انتخابی رشد و فعالیت باکتری های پروبیوتیک نظیر لاکتوباسیل ها و بیفیدوباکترها را تحریک می کنند به طور روزافزونی مورد توجه قرار گرفته است. اینولین، یکی از ترکیبات ارزشمند پری بیوتیک است که در سطح تجاری از ریشه ی گیاه کاسنی چندساله استخراج می گردد. با توجه به این که در ایران، گیاه دارویی کاسنی یکساله و به صورت خودرو رشد می یابد ریشه ی این گیاه، مناسب استخراج اینولین نمی باشد. این پژوهش با هدف استخراج اینولین از گیاه کاسنی چندساله با منشا غیر بومی و مقایسه ی اینولین استخراجی با نمونه ی اینولین تجاری صورت گرفت. فرآیند تولید، شامل استخراج اینولین طبیعی موجود در ریشه ی کاسنی غیر بومی با استفاده از انتشار در آب داغ، خالص سازی و تغلیظ عصاره بوده و در نهایت، اینولین به وسیله ی ترسیب با اتانول بازیابی گردید. اینولین استخراجی از کاسنی غیربومی در مقایسه با اینولین شاهد از درجه ی پلیمریزاسیون بالاتری برخوردار بود. افزایش رشد و فعالیت باکتری پروبیوتیک Lactobacillus casei و باکتری پاتوژن Escherichia coli تحت تاثیر اینولین استخراجی در درصدهای مختلف 0، 1 و2 درصد مورد بررسی قرار گرفته و با اینولین خالص تجاری، گلوکز و فروکتوز مقایسه گردید. نتایج تغییرات جذب سنجی و بررسی رشد و زنده مانی سلول های باکتریایی نشان داد که سطح 2 درصد نمونه های اینولین در افزایش دانسیته ی سلولی و افزایش رشد و بقاء (افزایش تقریبیLog 1) باکتری پروبیوتیک موثرتر بودند، درحالی که سطح 2 درصد گلوکز و فروکتوز موجب افزایش بیش تر رشد و تکثیر اشرشیاکلی گردید.
    کلیدواژگان: پری بیوتیک، اینولین، کاسنی، باکتری پروبیوتیک
  • شادی بصیری*، فخری شهیدی، رضا فرهوش، رسول کدخدایی صفحه 97
    هسته ی انار، حاوی ترکیبات زیست فعال با ارزش تغذیه ای بالا است و به دلیل عدم فرآوری مناسب به عنوان ضایعات کارخانه های فرآوری انار، محسوب می شود. این پژوهش با هدف شناسایی خواص فیزیکی (گرانروی، رنگ، ضریب شکست)، شیمیایی (ساختار اسیدهای چرب، تری گلیسرید و مقادیر و نوع ترکیبات فنلی، توکولی و استرولی) و حرارتی روغن هسته ی انار انجام شد. برای این منظور از روش های کلاسیک و دستگاهی استفاده شد. نتایج، نشان داد که مقادیر گرانروی، ضریب شکست و رنگ (قرمزی/ زردی) روغن هسته ی انار به ترتیب 57/155 سانتی پواز، 5095/1 – 5088/1 و 71/6 و اسیدهای پونیسیک، لینولئیک و اولئیک اسیدهای چرب غالب در روغن بودند. تری گلیسریدهای روغن هسته ی انار در پنج گروه با اکی والان کربن نامبر برابر 36، 38، 40، 42 و بیش تر یا مساوی 44 دسته بندی شدند. بیش ترین میزان تری گلیسرید اندازه گیری شده با اکی والان کربن نامبر مساوی 36، بود. روغن هسته ی انار حاوی ترکیبات فنلی، توکولی و استرولی با مقادیر به ترتیب 13/168، 95/425 و 7/5981 میلی گرم در هر کیلوگرم روغن بود. تعیین خواص فیزیکی روغن و همچنین رفتار های حرارتی و محاسبه ی میزان انرژی های آزاد شده و یا جذبی آن به کمک آزمون تجزیه ی گرماسنجی افتراقی انجام شد. وجود نقاط ذوب و بلورین متعدد در این روغن در نتیجه ی نوع ساختار تری گلیسریدی آن می باشد. نتیجه ی کلی حاصل از اجرای پژوهش، نشان می دهد که روغن هسته ی انار ارزش تغذیه ای بالایی داشته و غنی در ترکیبات مختلف می باشد که کاربردهای زیاد در صنایع خوراکی، دارویی و بهداشتی دارند.
    کلیدواژگان: روغن هسته ی انار، ویژگی های فیزیکی و شیمیایی، ویژگی های حرارتی
|
  • B. Sahraiyan, F. Naghipoor *, F. Tabatabei Yazdi Page 1
    The aim of this study was to determine the effect of water and methanol extracts of Mint, Rosemary and Lavandula on Escherichia coli and Bacillus cereus growth as gram negative and positive bacteria indicators, respectively in five levels 0, 25, 50, 75 and 100 μg/ml. Calculating colonies was performed after 24 hours. Results indicated that the highest level (100 μg/ml) of Lavandula extract has been the most antibacterial effect (p<0.01). Also the methanol extracts of these plants is more effective than water extracts and Bacillus cereus distinguished more affected compare to Escherichia coli.
    Keywords: Mint, Rosemary, Lavandula, Methanol, Water Extract Escherichia coli, Bacillus cereus
  • M.M. Mottaghi*, M. Honarvar, M. Seyedein Ardebili, M. Mehrabani, A. Baghizadeh Page 7
    In 2002, acryalamide was discovered to form during the heat processes of starchy food by Swedish National Food Administration. Acrylamide has been classified as probably carcinogenic to humans by the International Agency for Research on Cancer. Such reports are of great concern not only to consumers, but also to the authorities and the food industry. As breads have important role in the nutritional habit of Iranians and still have baked in traditional methods and techniques using direct heating processes. So determination of acrylamide content in different type of breads seems to be necessary.The main purpose of this study was comparison of acrylamide amount in different kind of breads in Kerman with LC\DAD method and determination of high resk bread. Chinese scientists shown that natural antioxidant in some herbs such as green tea, Bamboo leave, Rosemary, Thym, Liquorice significantly decrease the amount of acrylamide formation in heat processing of starchy food. In this study the effect of Rosemary extract in tree defferent density was investigated on formation of acrylamide in the high risk bread.
    Keywords: Acrylamide, Traditional bread, LC\DAD, 2, mercaptobenzoic acid, Rosemary
  • A.Elyasi Eiraei, A. Motamedzadegan *, S. A. Shahidi Yasaghi Page 17
    In this study, the physical properties of tree almond nuts and kernel (soft shell, and hard shell) were evaluated as a function of moisture from 4.89% to 26.17%. The results showed that friction coefficient for soft shell tree almond was the higher that that for the hard shell one (p<0.05). Coefficients of friction of all experimental samples increased by an increase in moisture content. The maximum coefficient of friction, 0.682733, calculated on play wood for all types of tree almond's nut and kernel. However, the lowest coefficient of friction among all whole nut samples was for galvanized sheet iron (0.513833), and for all kernels was on glass (0.570568). The angle of repose in hard shell nut, 60.58092477ₒ, was the highest value among all tested samples (p<0.05).
    Keywords: Tree almond, Physical properties, Moisture
  • E. Rahimi *, A. Shakerian, F. Alian Page 27
    Enterotoxigenic Staphylococcus aureus is still an important cause of foodborne intoxications worldwide and milk and dairy products are frequently contaminated with extrotoxigenic Staphylococcus aureus, which is often involved in Staphylococcal food poisoning. The aim of the present study was to investigate the presence of classical enterotoxins of S. aureus in raw cow, sheep, goat and camel milk that was produced in Fars province, Iran. For this purpose, 84 milk samples including cow (n= 35), sheep (n= 20), goat (n= 21) and camel (n= 8) were collected from bulk milk tanks of 35 milking farm during three seasons of fall, winter, and spring and tested for staphylococcal enterotoxins (SEs) presence by Enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) method. Out of 84 samples studied, 12 samples (14.2%) were positive for at least one SE. Of these, 3 were positive for SEA, 2 for SED, 2 for SEC, 2 for SEA+SED, 1 for A+C and 2 for SED+SEC. None of the samples was positive for SEB and SEE. Statistical evaluation showed that there were not significant differences (P>0.05) between the presence of SEs of raw milk samples tested in fall, winter, and spring. Further studies should be carried out to investigate the presence of these toxins in different foods and their roles in food poisoning.
    Keywords: Enterotoxins, Staphylococcus aureus, Raw milk
  • B. Shaebani*, H. Tavakolipour Page 33
    In this research, drying of green bell peppers by hot air dryer at temperatures, 60, 70 and 80°c kinetic drying parameters were investigated. The results showed that the temperature 80°c has highest rate of drying and lowest time. Also increasing the temperature caused increasing the shrinkage and most shrinkages were observed in 80 centigrade. rehydration rate decrease when temperature increase and the highest rehydration rate observed in 60 centigrade due to the decreasing of destroying capillary tube. the result showed that increasing temperature increasing moisture dispersion and activation energy value was 34.577kj/mol. Modeling based on 11 standard mathematical models was fitted to the experimental data. And criteria for evaluating models Determination of Coefficient (R3), Root Mean Square Error (RMSE), Chi-square(X2), and Mean Bias Error (MBE) were analyzed. Survey results showed that the Approximation of diffusion Model for the drying at temperature of 60 and 80 and Verma. et al model at temperature of 70 stages of drying peppers make a better assessment. So this model to predict changes in humidity and high quality product with hot air dryer for drying green bell peppers was diagnosed.
    Keywords: Mathematical modeling of thin layer, bell pepper drying, Diffusion coefficient, Activation energy, shrinkage
  • F. Gheybi*, S. Basiri, M. Asna Ashari Page 43
    To determine the method of utilization of sorghum in food industry, this project was aimed at finding proper method of peeling and milling of sorghum grain and study on effect of sorghum flour on properties of dough and sensory attributes of bread. Peeling was done by using dry and wet method and fractured grain in final product and the percentage of ash and were measured. In the second step, the mixtures of wheat flour (W) and sorghum flour (S) with the ratio of (W: S) 90:10, 85:15, 80:20 and 50:50 were prepared and then farinography and baking test as well as sensory characteristics were evaluated using Completely Randomized Design (CRD) with replications. The result showed that the wet peeling method was not suitable method for making bakery flour because of mixing the skin and grout of grain and low quality of flour. In dry method, according to minimum grain ash and broken grain as well, the treatment of peeling in toothed vertical cylinder with blowing system and processing time of 360s was selected as a better process. Study on the result of second step based on farinography and baking test shoed that the ratio of 90:10 had not significant (α>5%) effect on produced bread quality, but the ratio of 85:15 led to sifnificant (α>5%) reduction of bread quality; But according to feasibility of 10% replacement of sorghum in bread making, and possibility of improving the quality of bread by using additives and/or by using dough making method and baking method, to produce new product and improve the product variety, it can be recommended to use higher percentage of sorghum flour.
    Keywords: Sorghum, Sorghum flour, peeling, Sorghum bread
  • M. Mokhtarian*, M. Shafafi. Zenoozian, M. Armin, F. Koushki Page 51
    In this research, zucchini samples were soaked into different osmotic solution concentrations (sucrose 35%+sorbitol 5%, sucrose 35%+sorbitol 10% and sucrose 35%+sorbitol 15%) and at 5, 25 and 50℃ under ultrasound and non-ultrasound pertreatment. Water loss and solid gain were increased whereas moisture content was decreased for all samples during dehydration time. Water loss values were 35.75 and 31 (g/100g dry solid) at 5% sorbitol concentration and 40 and 35.42 (g/100g dry solid) for both samples of ultrasound and non-ultrasound treatment at 15% sorbitol concentration, respectively. These values indicated significant difference at α=1%. Furthermore, solid gain values were 9.33 and 5.08 (g/100g dry solid) for ultrasonicated and noultrasonicated samples at 5% sorbitol concentration and 12.58 and 6.17 (g/100g dry solid) at 15% sorbitol concentration, correspondingly.
    Keywords: Mass transfer, Zucchini, Solid gain, Artificial Neural Network
  • Z. Didar* Page 63
    The aim of this study was to investigate the antimicrobial effect of garlic and onion extracts against Escherichia coli and Staphylococcus aureus in gelatin film. In this study, results showed, the minimum bactericidal concentration (MBC) of garlic and onion extract against Ecoli and Staphylococcus aureus was 2, 4 and 6, 4 ml/10ml respectively. Antimicrobial activity of gelatin film containing 2, 4, 6 and 8 ml of garlic and onion extracts per 10 ml of gelatin was tested. The greatest zone of inhibition against Ecoli was observed at 8 ml of garlic extract (25/5mm). Onion extract at 6 and 8 ml concentration that incorporated in gelatin films showed only inhibition against Staphylococcus aureus. Onion and garlic extract did not showed any antimicrobial effect against Escherichia coli and Staphylococcus aureus respectively.
    Keywords: Edible films, Gelatin, Garlic extract, Onion extract, Escherichia coli, Staphylococcus aureus
  • S. M. Meshkani *, Z. Pourfallah, H. R. Beheshti, J. Feyzi Page 71
    In this study to extract proteins from chickpea types desi(kaka variety) and kabuli(ILC_6262 variety) was used from isoelectric precipitation (IEP).so was used from pH:9.5, 1/10 ratio(chickpea powder/water) and 250c for chickpeas. Protein content were at ranges 20.52±0.24% for desi and 16.71±0.15% for kabuli chickpea, w/w. The protein extraction in IEP process was 62.7–73.7%, w/w. measurement of chickpea protein solubility brought under consideration that results showed maximum solubility in range of pH:1-3,7-10 and showed minimum solubility in range of pH:4-6. Results of Water Holding Capacity(WHC) showed range between 3.1-3.3(ml/g).In emulsifying activity properties had not significant between two chickpeas(P<0.05). Results were showed a range between 103-106% for foam provider property. Also were showed that chickpea proteins have desirable capacity for gel formation.
    Keywords: Chickpea, Desi, Kabuli, Protein extract, Functional properties, Isoelectric point
  • A. Tavakoli Vaskas, G. Karim, M. Sharifi Soltani, D. Nasiri, H. Porjafar* Page 81
    In this study, 138 raw milk samples were collected by simple random sampling method from milk collection centers of Amol town during every season of the year (2010). The samples were transferred to laboratory in refrigerator conditions. Then, the samples in broth culture enriching Campylobacter were placed in incubator for 48 hours under microaerophilic conditions at 42. Enriched cultures were transferred to the selected culture based on blood agar and were placed again under above – mentioned incubation conditions. Then, bacterium DNA was extracted from 1ml. enriched broth (using fast method of extraction). Tracking and identifying of campylobacter species was carried out through multiplex PCR using specific gene of species jejuni and coli. DNA ladder 100 pb was used as a size reference for PCR experiment. PCR product was identified for species jejuni with 160 pb and species coli with 894 bp by electrophoresis gel. In this study, of 138 samples in any season, C. jejuni and C. coli were specified 6.6% and 1.5%, 11.6% and 3.7%, 5.1% and 2.2%, 2.9% and 0.8%, in spring, summer, autumn, and winter, respectively. Results of this study showed that Campylobacter jejuni and coli incidences in raw milks of Amol town were the most in summer and the least in winter (p<0/05).
    Keywords: Campylobacter jejuni, Campylobacter coli, Seasonal Incidence, PCR, Amol
  • M. Nahardani, M. Hosseininejad *, A. H. Elhamirad Page 87
    The importance of prebiotics, the indigestive compounds which selectively stimulate the growth and functioning of probiotic bacteria such as lactobacilli and bifidiobacters, is being increasingly notified. Inulin is one of the precious prebiotic compounds which is commercially extracted from perennial chicory plants. In Iran, chicory grows natively as an annual plant hence it cannot be commercially utilized for inulin extraction. The aim of this research was extraction of inulin from non-native chicory plant which was grown in Iran, along with comparing the extracted inulin with a commercial sample. Natural inulin was extracted from chicory stub by maceration with hot water, clarification and concentration of extract followed by ethanol precipitation. Inulin extracted from the biennial chicory showed a higher degree of polymerization compared to the control sample. Growth of Lactobacillus casei and Escherichia coli as probiotic and pathogenic bacteria was evaluated in the presence of 0, 1 or 2% inulin compared to the commercial inulin, glucose and fructose. Results from the spectrophotometric analysis as well as evaluating the bacterial growth and survival showed that 2% of inulin was more successful in enhancing the growth and cellular density of probiotic bacteria while the growth of E. coli was increased in presence of 2% glucose and fructose.
    Keywords: prebiotics, inulin, Cichorium intybus L., probiotic bacteria
  • S. Basiri *, F. Shahidi, R. Farhoosh, R. Kadkhodaei Page 97
    Pomegranate seed contains high nutritional valuable bioactive compounds that are considered as losses in pomegranate processing factories due to lack of suitable processing methods on it. So this research was conducted with the aims of recognition physical, chemical and thermal properties of Pomegranate seed oil. In order to measuring its physical, chemical characteristics, the classical methods were used. The results showed values for viscosity, refractive index, colorimeter index (Yellow/Red): 155centipoise, 1.5088-1.5095, 6.71 respectively. Besides predominant fatty acids were ponicic, linoleic and oleic. Tri acyl glicerols of Pomegranate seed oil were classified in 5 categories by ECN as of 36, 38, 40, 42 and equal or more than 44. The highest tri acyl glycerols were with ECN=36. Pomegranate seed oil contains phenol, tocol and esterol compounds as of 168.13, 425.995 and 598.7 milligrams per kilogram of oil respectively.Thermal properties of the Pomegranate seed oil and the amounts of the released or absorbed energies were measured by differential scanning calorimetery. There were different melting and soliding points in this oil that resulted of different tri acyl glycerols structures. Our results suggested that the Pomegranate seed oil, which have high nutrition properties, can be used in food and medical industries.
    Keywords: Pomegranate seed oil, physico, chemical properties, thermal characteristics